zbiór punktów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

zbiór punktów

Post autor: olun »

Zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają warunek \(\displaystyle{ sin(x+y)=0}\) i \(\displaystyle{ x \in <- 2\pi;2 \pi >}\) i \(\displaystyle{ y \in <- 2\pi;2 \pi >}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

zbiór punktów

Post autor: Errichto »

A kiedy \(\displaystyle{ \sin \alpha =0}\)?
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

zbiór punktów

Post autor: olun »

kiedy \(\displaystyle{ x=\left\{ -2 \pi ;- \pi ;0; \pi ;2 \pi \right\}}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

zbiór punktów

Post autor: Errichto »

Chyba jednak nie.
Moim zdaniem gdy \(\displaystyle{ \alpha =k \pi , \ k \in C}\)
Mamy zatem \(\displaystyle{ x+y=k \pi}\)
Spróbuj pokombinować z tym, teraz rozbić na przypadki może, np. \(\displaystyle{ k=-4, \ k=-3, \ ...}\)
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

zbiór punktów

Post autor: olun »

teoretycznie rozumiem, praktycznie nie mogę poskładać...
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

zbiór punktów

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ x+y=k \pi\\y=k \pi -x}\)
Narysuj więc kilka wykresów takiej postaci (z różnymi \(\displaystyle{ k}\)) i wywal wszystko co jest poza dziedziną z polecenia.
ODPOWIEDZ