Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Post autor: olun »

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż, że \(\displaystyle{ cos2x=1-2sin ^{2}x}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Post autor: Errichto »

W poleceniu masz nawet podane jak to zrobić.
Jaki jest wzór na cosinus sumy?
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Post autor: olun »

\(\displaystyle{ cos\left( \alpha + \beta \right)=cos \alpha cos \beta -sin \alpha sin \beta}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Post autor: Errichto »

Podstaw \(\displaystyle{ \alpha = \beta =x}\).
Spróbuj doprowadzić do postaci po prawej z użyciem jedynki tryg. Jeśli Ci się nie uda to napiszę rozwiązanie, ale spróbuj.
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Post autor: olun »

dochodzę do \(\displaystyle{ cos2x+2sin ^{2} x = 1}\) i nie wiem jak to zrobić...
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Post autor: Errichto »

olun pisze:Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż, że \(\displaystyle{ cos2x=1-2sin ^{2}x}\)
Więc wykorzystaj ten wzór:
\(\displaystyle{ \cos(x+x)= \cos x \cos x - \sin x \sin x \\ \cos 2x = \cos^2x - \sin^2x}\)
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Post autor: olun »

W ogóle nie wiem jak to podstawić...
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ L= \cos 2x = \cos^2x - \sin^2x \\P=1-2 \sin^2x= \sin^2x+ \cos^2x -2 \sin^2x}\)
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Post autor: olun »

i to już jest rozwiązanie? Przepraszam, pisze jak głąb, ale nie opanowałam tych tematów i nie wiem jak to się robi...
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Post autor: Errichto »

Powiedzmy, że mamy pokazać, że \(\displaystyle{ \frac{ \sin 2x}{2 \sin x}= \cos x \ dla \ \sin x \neq 0}\).
Ukryta treść:    
I to jest kompletnie udowodnione.

Teraz spróbuj analogicznie (tzn. L=...przekształcenia...=P) przeprowadzić dowód \(\displaystyle{ cos2x=1-2sin ^{2}x}\).
Prawie wszystko masz tutaj:
Errichto pisze:\(\displaystyle{ L= \cos 2x = \cos^2x - \sin^2x \\P=1-2 \sin^2x= \sin^2x+ \cos^2x -2 \sin^2x}\)
olun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:28
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Korzystając ze wzoru na cosinus sumy argumentów, wykaż

Post autor: olun »

już rozumiem, dziękuję!
ODPOWIEDZ