Wyznacz sin(x+y)
Wyznacz sin(x+y)
Wiadomo, że \(\displaystyle{ x \in \left( \frac{ \pi }{2}, \pi\right), y \in \left( \pi , \frac{3 \pi }{2}\right)}\) oraz \(\displaystyle{ sinx= \frac{3}{5}, cosy=- \frac{12}{13}}\). Wyznacz sin(x+y)
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Wyznacz sin(x+y)
1)
\(\displaystyle{ \sin^2x+ \cos^2x = 1}\)
Znając sinus możesz z tego wyznaczyć cosinus (uwaga na znak cosinusa, trzeba patrzeć na przedziały \(\displaystyle{ x}\)-a podane w zadaniu).
Analogicznie \(\displaystyle{ y}\).
2)
Jest wzór na sinus sumy, podręcznik/zeszyt a od biedy google nie boli.
\(\displaystyle{ \sin^2x+ \cos^2x = 1}\)
Znając sinus możesz z tego wyznaczyć cosinus (uwaga na znak cosinusa, trzeba patrzeć na przedziały \(\displaystyle{ x}\)-a podane w zadaniu).
Analogicznie \(\displaystyle{ y}\).
2)
Jest wzór na sinus sumy, podręcznik/zeszyt a od biedy google nie boli.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Wyznacz sin(x+y)
\(\displaystyle{ \cos x = -\frac{4}{5} \\
\sin y = - \frac{5}{13}}\)
\sin y = - \frac{5}{13}}\)
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2011, o 15:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .