Wykres funkcji- jedna nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pracowity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 109 razy

Wykres funkcji- jedna nierówność

Post autor: pracowity »

Jak narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ cos ^{2} x> \frac{1}{2}}\) ?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wykres funkcji- jedna nierówność

Post autor: lukasz1804 »

Zauważ, że \(\displaystyle{ \cos 2x=\cos^2x-\sin^2x=2\cos^2x-1}\), więc nierówność przybiera równoważną postać \(\displaystyle{ \cos 2x>0}\).
pracowity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 109 razy

Wykres funkcji- jedna nierówność

Post autor: pracowity »

dzięki , a tak wgl. to chyba nie dałoby się narysować, bez przekształcenia?
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 19:13 przez pracowity, łącznie zmieniany 1 raz.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wykres funkcji- jedna nierówność

Post autor: lukasz1804 »

Rozumiem Twoje obawy, ale to rozumowanie jest prawdziwe (zależność między \(\displaystyle{ \cos 2x}\) a \(\displaystyle{ \cos^2x}\) jest liniowa).
pracowity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 109 razy

Wykres funkcji- jedna nierówność

Post autor: pracowity »

lukasz1804 pisze:Rozumiem Twoje obawy, ale to rozumowanie jest prawdziwe (zależność między \(\displaystyle{ \cos 2x}\) a \(\displaystyle{ \cos^2x}\) jest liniowa).
Tak (już rozumiem), już wcześniej edytowałem swój post zanim odpisałeś
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wykres funkcji- jedna nierówność

Post autor: lukasz1804 »

Nierówność \(\displaystyle{ \cos^2x>\frac{1}{2}}\) możesz także rozwiązać algebraicznie: \(\displaystyle{ \cos^2x>\frac{1}{2}\iff\cos^2x-\frac{1}{2}>0\iff(\cos x+\frac{\sqrt{2}}{2})(\cos x-\frac{\sqrt{2}}{2})>0\iff (\cos x<-\frac{\sqrt{2}}{2}\vee\cos x>\frac{\sqrt{2}}{2})}\).
Nietrudno się przekonać, że ten sposób jest bardziej pracochłonny.

Poprzednie rozumowanie nadaje się natomiast zarówno do rozwiązania algebraicznego, jak i graficznego.
ODPOWIEDZ