oblicz sin 130

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

oblicz sin 130

Post autor: pacia1620 »

mam pytanie czy \(\displaystyle{ \sin 130^\circ}\)to jest to :
\(\displaystyle{ \sin 130^\circ=\sin (180^\circ-50^\circ)=\sin 50^\circ}\) ?
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 15:23 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

oblicz sin 130

Post autor: mateuszek89 »

jest ok:) pozdrawiam!
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

oblicz sin 130

Post autor: pacia1620 »

dzieki:D
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

oblicz sin 130

Post autor: opti »

Tak, ale może być też np.

\(\displaystyle{ sin 130 = sin (90 + 40) = cos 40}\)
ODPOWIEDZ