Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 4 sin 2x + 9 tg x = 10 cos x}\)
Równanie trygonometryczne z sin/tg/cos
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Równanie trygonometryczne z sin/tg/cos
Korzystasz ze wzoru na sinus kąta podwojonego, mnożysz przez \(\displaystyle{ \cos x}\).
Z jedynki trygonometrycznej pozbywasz się cosinusa.
Robisz podstawienie:
\(\displaystyle{ t=\sin x}\)
I coś powinno wyjść.
ps. nie zapomnij o dziedzinie i założeniach na t.
Z jedynki trygonometrycznej pozbywasz się cosinusa.
Robisz podstawienie:
\(\displaystyle{ t=\sin x}\)
I coś powinno wyjść.
ps. nie zapomnij o dziedzinie i założeniach na t.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Równanie trygonometryczne z sin/tg/cos
Wychodzi mi coś takiego:
\(\displaystyle{ 4 sin 2x + 9tg x = 10 cosx}\)
\(\displaystyle{ 8sin x cos x + 9 \frac{sin x}{cos x} = 10cos x}\)
\(\displaystyle{ 8sin xcos^2 x + 9sin x = 10cos x sin x}\)
\(\displaystyle{ 8 sin x (1 - sin^2x) + 9 sin x = 10cos x sin x}\)
\(\displaystyle{ 8 sin x - 8 sin^2 x + 9 sin x = 10 cos x sin x}\)
\(\displaystyle{ 17 sin x - 8 sin^2x = 10 cos x sin x}\)
Ale co dalej?
\(\displaystyle{ 4 sin 2x + 9tg x = 10 cosx}\)
\(\displaystyle{ 8sin x cos x + 9 \frac{sin x}{cos x} = 10cos x}\)
\(\displaystyle{ 8sin xcos^2 x + 9sin x = 10cos x sin x}\)
\(\displaystyle{ 8 sin x (1 - sin^2x) + 9 sin x = 10cos x sin x}\)
\(\displaystyle{ 8 sin x - 8 sin^2 x + 9 sin x = 10 cos x sin x}\)
\(\displaystyle{ 17 sin x - 8 sin^2x = 10 cos x sin x}\)
Ale co dalej?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Równanie trygonometryczne z sin/tg/cos
tutaj popełniasz śmieszny błąd, powinno być:\(\displaystyle{ 8sin xcos^2 x + 9sin x = 10cos x sin x}\)
\(\displaystyle{ 8\sin x \cos^2 x + 9\sin x = 10\cos^2 x}\)
teraz się pozbędziesz cosinusów.
Podstaw tak jak napisałem. Jednym z rozwiązań będzie chyba \(\displaystyle{ t=1/2}\)
Żebyś się nie męczył z szukaniem pierwiastków.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Równanie trygonometryczne z sin/tg/cos
No tak, tylko w takim wypadku po usunięciu sinusa mam:
\(\displaystyle{ 8 cos^2 x + 9 = 10 \frac{cos^2x}{sin x}}\)
I nadal nie bardzo wiem co z tym zrobić...
\(\displaystyle{ 8 cos^2 x + 9 = 10 \frac{cos^2x}{sin x}}\)
I nadal nie bardzo wiem co z tym zrobić...
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Równanie trygonometryczne z sin/tg/cos
Cosinusa mała literówka
\(\displaystyle{ 8\sin x \cos^2 x + 9\sin x = 10\cos^2 x \\
8\sin x(1-\sin^2 x)+9\sin x =10(1-\sin^2 x)\\
8t(1-t^2)+9t=10(1-t^2)}\)
Jasne?
\(\displaystyle{ 8\sin x \cos^2 x + 9\sin x = 10\cos^2 x \\
8\sin x(1-\sin^2 x)+9\sin x =10(1-\sin^2 x)\\
8t(1-t^2)+9t=10(1-t^2)}\)
Jasne?
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Równanie trygonometryczne z sin/tg/cos
Teraz tak. Wymnażam to wszystko i szukam pierwiastków, które wychodzą: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}, -2 \frac{1}{4} , 4}\)
Dwa ostatnie nie mogą być, bo sinus nie osiąga takich wartości.
Skąd wiedziałeś, że pierwiastkiem będzie akurat \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)?
Aha - dzięki za pomoc
Dwa ostatnie nie mogą być, bo sinus nie osiąga takich wartości.
Skąd wiedziałeś, że pierwiastkiem będzie akurat \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)?
Aha - dzięki za pomoc