dwa równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
viruss3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 13 razy

dwa równania

Post autor: viruss3000 »

\(\displaystyle{ \sin x - \cos x + 1 = \sin x \cdot \cos x}\)

\(\displaystyle{ \tg x \cdot \sin x + 1 = \sin x + \tg x}\)
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 15:24 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Mnożenie to \cdot
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

dwa równania

Post autor: mateuszek89 »

zad.1
\(\displaystyle{ \sin x -\sin x \cos x -\cos x +1=0\\
\sin x(1-\cos x)+(1-\cos x)=0}\)

Dalej sobie poradzisz
zad.2
analogicznie na lewą stronę i to samo. ale najpierw wyznacz dziedzinę, bo masz \(\displaystyle{ \tg x}\)
Pozdrawiam!
viruss3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 13 razy

dwa równania

Post autor: viruss3000 »

Ok dzieki
ODPOWIEDZ