Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ 1-cos \alpha = \frac{tg \alpha - sin \alpha }{tg \alpha }}\)
Sprawdź czy jest tożsamością
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Sprawdź czy jest tożsamością
W ogólności nie jest, bo lewa strona jest określona na \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\), a prawa jedynie na \(\displaystyle{ \mathbb{R}\setminus\{k\pi:k\in\mathbb{Z}\}}\). Wyrażenie jest tożsamością na zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{R}\setminus\{k\pi:k\in\mathbb{Z}\}}\), bo dla \(\displaystyle{ x}\) z tego zbioru mamy:
\(\displaystyle{ 1-\cos x=\frac{1}{\tg x}\cdot\tg x\cdot(1-\cos x)=\frac{1}{\tg x}\cdot(\tg x-\tg x\cdot \cos x)=\\=
\frac{1}{\tg x}\cdot\left(\tg x-\frac{\sin x}{\cos x}\cdot\cos x\right)=\frac{1}{\tg x}\cdot\left(\tg x-\sin x\right)=\frac{\tg x-\sin x}{\tg x}.}\)
\(\displaystyle{ 1-\cos x=\frac{1}{\tg x}\cdot\tg x\cdot(1-\cos x)=\frac{1}{\tg x}\cdot(\tg x-\tg x\cdot \cos x)=\\=
\frac{1}{\tg x}\cdot\left(\tg x-\frac{\sin x}{\cos x}\cdot\cos x\right)=\frac{1}{\tg x}\cdot\left(\tg x-\sin x\right)=\frac{\tg x-\sin x}{\tg x}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Sprawdź czy jest tożsamością
Zał. \(\displaystyle{ \tg\alpha \neq 0}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}-\sin\alpha }{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha} }=1- \frac{\sin\alpha}{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha} }=1-\cos\alpha=L}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}-\sin\alpha }{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha} }=1- \frac{\sin\alpha}{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha} }=1-\cos\alpha=L}\)