Oblicz wartość wyrażenia...
Oblicz wartość wyrażenia...
Oblicz wartość wyrażenia: \(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{5} + \cos \frac{3 \pi }{5}}\)
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 13:28 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji tryg. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa zapisu funkcji tryg. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Oblicz wartość wyrażenia...
Spróbuj z tego:
\(\displaystyle{ cos\alpha + cos\beta = 2cos\frac{\alpha + \beta}{2}cos\frac{\alpha - \beta}{2}}\)
Taka pierwsza myśl.
\(\displaystyle{ cos\alpha + cos\beta = 2cos\frac{\alpha + \beta}{2}cos\frac{\alpha - \beta}{2}}\)
Taka pierwsza myśl.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Oblicz wartość wyrażenia...
1) Wzór na sumę cosinusów.
2) Rozszerz licznik i mianownik (w mianowniku na razie masz 1) przez \(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{5}}\), w liczniku masz wzór na sinus podwojonego kąta. Potem znowu wzór na sinus podwojonego. I skróci się licznik z mianownikiem
Jeśli nie będziesz mógł ruszyć dalej wrzuć dotychczasowe obliczenia.
2) Rozszerz licznik i mianownik (w mianowniku na razie masz 1) przez \(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{5}}\), w liczniku masz wzór na sinus podwojonego kąta. Potem znowu wzór na sinus podwojonego. I skróci się licznik z mianownikiem
Jeśli nie będziesz mógł ruszyć dalej wrzuć dotychczasowe obliczenia.