obliczyć wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: Harahido »

Witam,
Zatrzymałem się na tym zadaniu. Nie wiem, gdzie popełniłem błąd ;/
Polecenie:
Wiedząc, że \(\displaystyle{ \tg \alpha =-2}\), oblicz wartość wyrażenia :
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{3} \alpha -3 \cos ^{3} \alpha }{5 \sin \alpha - \cos \alpha }}\)

Wiem , że sin a = -2cos a , ale jak to podstawię do tego wzoru to wychodzi \(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha}\)

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: Errichto »

Znając tg, pozostałe funkcje tryg. możesz wyliczyć z jedynki tryg.
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: Harahido »

już mam Głupio mi, że na to nie wpadłem.
ODPOWIEDZ