koło trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
aneciashow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
Płeć: Kobieta

koło trygonometryczne

Post autor: aneciashow »

hej jak stosowac kolo trygonemetryczne
dlaczego jak na spopni 90 jest \(\displaystyle{ \pi}\)/2 to na 270 jest -\(\displaystyle{ \pi}\)/2 ?
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

koło trygonometryczne

Post autor: epicka_nemesis »

aneciashow pisze:hej jak stosowac kolo trygonemetryczne
dlaczego jak na spopni 90 jest \(\displaystyle{ \pi}\)/2 to na 270 jest -\(\displaystyle{ \pi}\)/2 ?
Jeśli weźmiemy okrąg o środku w poczatku układu współrzędnych - okrąg o promieniu r, to promień dla 90 stopni leży na dodatniej półosi OY a dla 270 na ujemnej półosi OY dlatego minus.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

koło trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

To wynika z przyjętej umowy - odmierzanie kąta przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (od dodatniej półosi X) odbywa się na (+); zgodnie z tym ruchem na (-).
ODPOWIEDZ