tożsamosci trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
- Płeć: Kobieta
tożsamosci trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin x + \sin x \cdot \tg x^{2} = \frac{\tg x}{\cos x}}\)
nie wiem jakie mam tu założenie zrobić . ktoś pomoze ?
nie wiem jakie mam tu założenie zrobić . ktoś pomoze ?
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2011, o 18:56 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
- Płeć: Kobieta
tożsamosci trygonometryczne
\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2} + k \pi}\) takie jest ostateczne załozenie ? ja wzeszycie mam \(\displaystyle{ x \neq \frac{k \pi }{2}}\) i nie wiem co jest dobrze !!!!! pomocy spr mam w pon z tego
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 13:30 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
tożsamosci trygonometryczne
\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi, \ k \in C}\) bo dla takich \(\displaystyle{ x}\)-ów \(\displaystyle{ \cos}\) jest zerem (też: \(\displaystyle{ \tg}\) nie istnieje)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
tożsamosci trygonometryczne
Jest kilka możliwości, najbardziej prawdopodobne:
- źle przepisane
- zła tablica
- zły nauczyciel.
Stawiam na pierwsze albo trzecie ale kto wie...
- źle przepisane
- zła tablica
- zły nauczyciel.
Stawiam na pierwsze albo trzecie ale kto wie...
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
- Płeć: Kobieta
tożsamosci trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{\ctg x(1+\tg ^{2} x)}{1+\ctg ^{2} x}=\tg x}\) a dla tego jak mam wyznaczyc :<
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 13:31 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. J.w.
Powód: Poprawa wiadomości. J.w.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
tożsamosci trygonometryczne
Tutaj mianownik na pewno będzie dodatni bo mamy kwadrat liczby + 1 czyli coś nie mniejszego od 1.
Czyli wystarczy uwzględnić istnienie tg i ctg.
I po co założyłaś 2 tematy? Żeby w 1 pytać o zadanie z drugiego? Bez sensu.
Czyli wystarczy uwzględnić istnienie tg i ctg.
I po co założyłaś 2 tematy? Żeby w 1 pytać o zadanie z drugiego? Bez sensu.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
- Płeć: Kobieta
tożsamosci trygonometryczne
czyli ostatecznie wychodzi x\(\displaystyle{ \neq}\)\(\displaystyle{ \frac{k \pi }{2}}\)?
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
tożsamosci trygonometryczne
Nie.
Errichto pisze:\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi, \ k \in C}\) bo dla takich \(\displaystyle{ x}\)-ów \(\displaystyle{ \cos}\) jest zerem (też: \(\displaystyle{ \tg}\) nie istnieje)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
- Płeć: Kobieta
tożsamosci trygonometryczne
ale dla tego drugiego przykładu ;p dla pierwszego juz wiem dlaczego
-- 2 kwi 2011, o 15:20 --
\(\displaystyle{ \sin + \sin \cdot tg^{2}x = \frac{tgx}{cosx}}\) w tym pierwszym troche sie pomyslilam bo napisalam \(\displaystyle{ tgx^{2}}\) zamiast \(\displaystyle{ tg^{2}x}\) ale to nie zmienia ostatecznego wyniku ?
-- 2 kwi 2011, o 15:20 --
\(\displaystyle{ \sin + \sin \cdot tg^{2}x = \frac{tgx}{cosx}}\) w tym pierwszym troche sie pomyslilam bo napisalam \(\displaystyle{ tgx^{2}}\) zamiast \(\displaystyle{ tg^{2}x}\) ale to nie zmienia ostatecznego wyniku ?
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 13:32 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. J.w.
Powód: Poprawa wiadomości. J.w.