Sprawdzanie tożsamości
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Sprawdzanie tożsamości
Trzeba sprawdzić tożsamośc czegoś takiego:
(tg-1)(ctg-1)=tg-ctg
Przy każdej funkcji jest oczywiście alfa, której niestety nie znalazłem
Prosze o pomoc, bo mi ostatecznie wyszło 1=-1 a to raczej nierealne :/
(tg-1)(ctg-1)=tg-ctg
Przy każdej funkcji jest oczywiście alfa, której niestety nie znalazłem
Prosze o pomoc, bo mi ostatecznie wyszło 1=-1 a to raczej nierealne :/
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Sprawdzanie tożsamości
Ale dobrze to rozwiazałem??LecHu pisze:To nie jest tożsame. Lewa strona nie równa się prawej.
W sumie to zalezy mi poprostu na wyniku.
A skoro już tu zaglądasz to podpowiedz mi jesli możesz, co mam zrobic gdy doprowadziłem to cos do takiego stanu:
cos�/sin� * sin�/cos� - sin� * cos�/sin� = sin�
tam gdzie dałem dzielenie sa ułamki, ale pewnie to wiesz
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Sprawdzanie tożsamości
Jeżeli rozwiązujesz tożsamość to zostawiasz po pierwsze prawą stronę w spokoju, a lewą starasz się doprowadzić do tego co masz po prawej. W twoim przykładzie nie komplikuj sobie zycia i wyjdź od tego, że: \(\displaystyle{ ctgx=\frac{1}{tgx}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Sprawdzanie tożsamości
A moge poprosic Cie o rozwiazanie tego??LecHu pisze:Jeżeli rozwiązujesz tożsamość to zostawiasz po pierwsze prawą stronę w spokoju, a lewą starasz się doprowadzić do tego co masz po prawej. W twoim przykładzie nie komplikuj sobie zycia i wyjdź od tego, że: \(\displaystyle{ ctgx=\frac{1}{tgx}}\)
Nie wiem czy dobrze to rozwiązałem, ale poszedłem w kierunku Twojej wskazówki i doszedłem do postaci 1/tg�x=0
To pewnie głupota jakaś, ale zobaczymy
Z góry dzięki za pomoc.
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Sprawdzanie tożsamości
\(\displaystyle{ L=(tgx-1)(ctgx-1)=(tgx-1)(\frac{1}{tgx}-1)=2-tgx-ctgx\neqP}\)
Ewentualnie możnaby sprawdzić czy dla jakiegokolwiek x to zajdzie.
2-tgx-ctgx=tgx-ctgx
2tgx=2
tgx=1
A to jest spełnione dla x=45+k*180, k€C
Ewentualnie możnaby sprawdzić czy dla jakiegokolwiek x to zajdzie.
2-tgx-ctgx=tgx-ctgx
2tgx=2
tgx=1
A to jest spełnione dla x=45+k*180, k€C
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Sprawdzanie tożsamości
to nie jest tożsamość
\(\displaystyle{ tgx*ctgx-tgx-ctgx+1}\)=\(\displaystyle{ tgx-ctgx}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}}\)*\(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx}}\)-\(\displaystyle{ tgx}\)+1=\(\displaystyle{ tgx}\)
[ Dodano: 29 Grudzień 2006, 22:24 ]
2-2tgx=0
-2tgx=-2
tgx=1
ii juz dasz rade
\(\displaystyle{ tgx*ctgx-tgx-ctgx+1}\)=\(\displaystyle{ tgx-ctgx}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}}\)*\(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx}}\)-\(\displaystyle{ tgx}\)+1=\(\displaystyle{ tgx}\)
[ Dodano: 29 Grudzień 2006, 22:24 ]
2-2tgx=0
-2tgx=-2
tgx=1
ii juz dasz rade