Witam !
wiem jak rozwiązywać równości trygonometryczne, lecz utkwiłem w takim przypadku
\(\displaystyle{ sin(x+1) \ge \frac{1}{2}}\)
a mianowicie jak potraktować tą liczbę 1, jakby tam były radiany, np \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\) to rozumiem, że przesuwam sobie wykres, ale jak poradzić sobie z całkowitymi liczbami ?
Pozdrawiam.
nierówności trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
nierówności trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin t \ge \frac{1}{2}}\)
Jeżeli od razu nie widzisz rozwiązania, to narysuj sobie wykres \(\displaystyle{ \sin x}\) i w tym samym układzie prostą \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\) - spójrz na przedziały, w których funkcja leży nad tą prostą.
Jeżeli od razu nie widzisz rozwiązania, to narysuj sobie wykres \(\displaystyle{ \sin x}\) i w tym samym układzie prostą \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\) - spójrz na przedziały, w których funkcja leży nad tą prostą.