Obliczyć wartość ctg285
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 17:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kowal
- Podziękował: 5 razy
Obliczyć wartość ctg285
Męczę się z tymi przykładami, gdzieś musiałam popełnić błąd. Prosiłabym o przedstawienie od początku do końca jak obliczyć wartość \(\displaystyle{ \ctg 285^\circ}\) z wzorami na sumę i różnicę..
Ostatnio zmieniony 29 mar 2011, o 18:57 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Obliczyć wartość ctg285
\(\displaystyle{ \ctg285}\)
Korzystamy z: \(\displaystyle{ \ctg(180+ \alpha )=\ctg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \ctg105}\)
Korzystamy z: \(\displaystyle{ \ctg(90+ \alpha )=- \ctg(90- \alpha )}\)
\(\displaystyle{ -\ctg75}\)
Korzystamy z: \(\displaystyle{ \ctg \frac \alpha 2= \frac{ \sin x}{1- \cos x}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{\sin150}{1-\cos150}}\)
Korz. z: \(\displaystyle{ \sin(180- \alpha )=\sin \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \cos (180- \alpha )=- \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ - \frac{ \sin 30}{1+\cos 30}}\)
I teraz wystarczy podstawić wartości.
Prościej wytłumaczyć się nie da.
Korzystamy z: \(\displaystyle{ \ctg(180+ \alpha )=\ctg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \ctg105}\)
Korzystamy z: \(\displaystyle{ \ctg(90+ \alpha )=- \ctg(90- \alpha )}\)
\(\displaystyle{ -\ctg75}\)
Korzystamy z: \(\displaystyle{ \ctg \frac \alpha 2= \frac{ \sin x}{1- \cos x}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{\sin150}{1-\cos150}}\)
Korz. z: \(\displaystyle{ \sin(180- \alpha )=\sin \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \cos (180- \alpha )=- \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ - \frac{ \sin 30}{1+\cos 30}}\)
I teraz wystarczy podstawić wartości.
Prościej wytłumaczyć się nie da.