Jak rozwiązać te nierówności?
a) \(\displaystyle{ sin2x<|sinx|+sinx ; x \in <0;2\pi>}\)
b)\(\displaystyle{ cosxcos2x>sinxsin2x}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{sinx- \frac{1}{2} }{x ^{2}-x-2 } <0 ; x \in <0;2\pi>}\)
Proszę pilnie o pomoc.
Nierówności trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 mar 2011, o 17:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Nierówności trygonometryczne
a) Wykorzystaj \(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\)
b) Albo rozpisz \(\displaystyle{ sin2x}\) i \(\displaystyle{ cos2x}\) ze wzorów albo uwzględnij przypadki: 1) Któryś z cosinusów jest zerem; 2) Podziel obustronnie przez cosinusy, masz iloczyn tg. Od biedy można doprowadzić do postaci tg(coś)=ctg(coś).
c) Nie odpowiem, bo dopiero co miałaś temat z tym zadaniem. Odpowiedziałem, a Ty znowu to samo wrzucasz. Po co tak zaśmiecać forum?
b) Albo rozpisz \(\displaystyle{ sin2x}\) i \(\displaystyle{ cos2x}\) ze wzorów albo uwzględnij przypadki: 1) Któryś z cosinusów jest zerem; 2) Podziel obustronnie przez cosinusy, masz iloczyn tg. Od biedy można doprowadzić do postaci tg(coś)=ctg(coś).
c) Nie odpowiem, bo dopiero co miałaś temat z tym zadaniem. Odpowiedziałem, a Ty znowu to samo wrzucasz. Po co tak zaśmiecać forum?