określ zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 30 razy
określ zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
określ zbiór wartości funkcji:
1)\(\displaystyle{ f(x)= \frac{-5}{\cos x}}\)
2)\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{\sin x}}\)
1)\(\displaystyle{ f(x)= \frac{-5}{\cos x}}\)
2)\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{\sin x}}\)
Ostatnio zmieniony 29 mar 2011, o 20:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
określ zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
I w czym problem?
Nie znasz zb. wartości sinus i cosinus? Czy może znasz, ale nie umiesz z tego wyznaczyć zbiorów wartości podanych funkcji?
Nie znasz zb. wartości sinus i cosinus? Czy może znasz, ale nie umiesz z tego wyznaczyć zbiorów wartości podanych funkcji?
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
określ zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
u Ciebie druga funkcja to \(\displaystyle{ y=arcsinx}\) ( teraz wystarczy tylko spojrzeć na wykres! ) , pierwsza to \(\displaystyle{ -5 \cdot \frac{1}{cosx}=-5\cdot arccosx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 30 razy
określ zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
no własnie nie umien narysować tych wysresó 1/sinx czy -5/cosx a ta dziedzine sinusa i cosinusa to wiem że to jest <-1;1> tylko jak wyznaczyć dziedzine tych wykresów co podałam
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
określ zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
To narysuj \(\displaystyle{ f(x)=- \frac 5x}\) w przedziale \(\displaystyle{ <-1,1>}\)
I zbiór wartości będzie taki sam jak ten do wyliczenia w zadaniu.
Analogicznie b).
I zbiór wartości będzie taki sam jak ten do wyliczenia w zadaniu.
Analogicznie b).
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
określ zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
ala1609 pisze:no własnie nie umien narysować tych wysresó 1/sinx czy -5/cosx a ta dziedzine sinusa i cosinusa to wiem że to jest <-1;1> tylko jak wyznaczyć dziedzine tych wykresów co podałam
Ala popatrz: \(\displaystyle{ y=frac{1}{sinx}}\)
Ta funkcja to inaczej "odwrotność sinusa", funkcją odwrotną do funkcji sinus to y=arcsin. Teraz wystarczy spojrzeć na wykres y=arcsinx i odczytać zbiór wartości.
Oto link do wykresu:
... arcsin.jpg
Analogicznie z pierwszą funkcją.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
określ zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
W przykładach takich jak te dwa - tak.ala1609 pisze:ale to zawsze bd mogła tak rozwiązać??
Tylko pamiętaj o dziedzinie. Mianownik ma być różny od zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 30 razy
określ zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
tylko że w odpowiedziach jest ze zwf=\(\displaystyle{ <1; \infty ) \cup (- \infty ;1>}\)
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
określ zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
Na pewno źle przepisałaś. Minusa brakuje przede wszystkim.
Mi wyszło (w b)): \(\displaystyle{ (- \infty ,-1> \cup <1, \infty )}\)
Mi wyszło (w b)): \(\displaystyle{ (- \infty ,-1> \cup <1, \infty )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 30 razy
określ zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
a no rzeczywiście racja a da się to zrobić inacej niż rysując 1/x