Witam,
Mam kłopot z liczeniem zadań z nierówności trygonometrycznych. Liczę na Waszą pomoc
\(\displaystyle{ \cos x- \frac{1}{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \ctg x -1 \le 0}\)
Potrzebuję to najszybciej jak się da ale nie sam wynik tylko jak to się liczy, całe rozpisane. Wiem jak zacząć ale potem coś mi ucieka i wychodzi kosmos.
Pozdrawiam.
Rozwiązywanie nierowności trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozwiązywanie nierowności trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \cos x- \frac{1}{2} \ge 0 \\
\cos x\ge \frac{1}{2}}\)
Teraz narysuj sobie wykres \(\displaystyle{ \cos x}\) i prostą \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\), z wykresu odczytaj przedziały, gdzie to jest większe bądź równe (wszystko, co leży nad prostą).
Drugie podobnie.
\cos x\ge \frac{1}{2}}\)
Teraz narysuj sobie wykres \(\displaystyle{ \cos x}\) i prostą \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\), z wykresu odczytaj przedziały, gdzie to jest większe bądź równe (wszystko, co leży nad prostą).
Drugie podobnie.