Czy tożsamość jest równością.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
darkmonk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 9 paź 2010, o 16:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock

Czy tożsamość jest równością.

Post autor: darkmonk »

Witam.
Mam problem z takim zadaniem.
1. Podaj odpowiednie założenia i sprawdź, czy tożsamością jest równość:
\(\displaystyle{ \left( 1+ \tg^{2} \alpha \right) \left( 1- \sin^{2} \alpha \right) = 1}\)
Wiem, że \(\displaystyle{ 1- \sin^{2} \alpha= \cos^{2} \alpha}\) ale co dalej ?
Prosze o pomoc,
Dzięki i pozdrawiam

symbol sinusa to sin, symbol cosinusa to cos, nawiasy prosze oznaczac jako left(,
ight)
szw1710

Czy tożsamość jest równością.

Post autor: szw1710 »

Jaka funkcja trygonometryczna z występujących tutaj wymaga założeń? Czy znasz wzór wiążący tangens z sinusem i cosinusem?
ODPOWIEDZ