Mam problem z dwoma nasepującymi zadaniami:
1. Sprawdź czy dla każdego kata ostrego prawdziwa jest nierówność: \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos \alpha } - \frac{\cos \alpha }{1+\sin \alpha } = \tg}\)
2. Wiedząć, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry \(\displaystyle{ \sin \alpha - \cos \alpha = \frac{1}{4}}\) oblicz \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha}\)
Głównei chodzi mi o to jak to rozwiązywać, bo za nic np nie moge dojść jak w drugim znaleźc te sin u sy i cos i nusy.
sprawdzanie prawidłości nierówności, obliczanie działań.
sprawdzanie prawidłości nierówności, obliczanie działań.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2011, o 21:01 przez mc71, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
sprawdzanie prawidłości nierówności, obliczanie działań.
Drugie:
\(\displaystyle{ \sin\alpha-\cos\alpha= \frac{1}{4} \\
\left( \sin\alpha-\cos\alpha\right)^2= \frac{1}{16} \\
\frac{1}{16} =\sin^2\alpha-2\sin\alpha\cos\alpha+\cos^2\alpha=1-2\sin\alpha\cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha-\cos\alpha= \frac{1}{4} \\
\left( \sin\alpha-\cos\alpha\right)^2= \frac{1}{16} \\
\frac{1}{16} =\sin^2\alpha-2\sin\alpha\cos\alpha+\cos^2\alpha=1-2\sin\alpha\cos\alpha}\)
sprawdzanie prawidłości nierówności, obliczanie działań.
poprawiłem zadanie pierwsze, bo źle zapisałem. Dziękuje za pomoc.