Istnieje taka liczba \(\displaystyle{ x \in (0; \frac{ \pi }{2} )}\) że liczba \(\displaystyle{ \sin x, \cos x, \tg x, \ctg x}\):
a) dokładnie dwie są wymierne
b) dokładnie jedna jest wymierna
c) dokładnie trzy są wymierne
Istnieje taka liczba
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Istnieje taka liczba
Ostatnio zmieniony 28 mar 2011, o 19:29 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Istnieje taka liczba
Dla sinusa i cosinusa wymiernych, wszystko jest wymierne. (4)
Dla różnych (jedno wymierne, drugie nie) ich iloraz jest niewymierny -> tg i ctg niewymierne. (1)
Dla obu niewymiernych różnie bywa - albo tylko sin i cos będą niewym. albo wszystkie. (2/0)
a) tak b) tak c) nie
Dla różnych (jedno wymierne, drugie nie) ich iloraz jest niewymierny -> tg i ctg niewymierne. (1)
Dla obu niewymiernych różnie bywa - albo tylko sin i cos będą niewym. albo wszystkie. (2/0)
a) tak b) tak c) nie