Iloczyn sinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
dwukwiat15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krobia
Podziękował: 42 razy

Iloczyn sinusów

Post autor: dwukwiat15 »

Udowodnij że:

cos(pi/5) * cos(2pi/5) = 1/4
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Iloczyn sinusów

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ cos\frac{\pi}{5}\cdot cos\frac{2\pi}{5}=\frac{2sin\frac{\pi}{5}\cdot cos\frac{\pi}{5}\cdot \frac{2\pi}{5}}{2sin\frac{\pi}{5}}=\frac{sin\frac{2\pi}{5}\cdot cos\frac{2\pi}{5}}{2sin\frac{\pi}{5}}= \\ =\frac{2sin\frac{2\pi}{5}cos\frac{2\pi}{5}}{4sin\frac{\pi}{5}}=\frac{sin\frac{4\pi}{5}}{4sin\frac{\pi}{5}}=\frac{sin(\pi - \frac{\pi}{5})}{4sin\frac{\pi}{5}}=\frac{sin\frac{\pi}{5}}{4sin\frac{\pi}{5}}=\frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ