Rozwiąż równania
Rozwiąż równania
Oblicz:
\(\displaystyle{ \sin x - \cos x =1}\)
Obliczam to tak:
\(\displaystyle{ \sin ^ 2x-2 \sin x \cos x + \cos ^ 2x=1 \\
1-2 \sin x \cos x =1 \\
-2 \sin x \cos x =0 \\
-2 \sin x =0 \\
x=k\pi \\
\cos x =0 \\
x=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
Tak to obliczyłem metodą algebraiczną, ale gdy próbuję rozwiązać to graficznie, rozwiązania nie zgadzają się. Gdzie jest błąd?
\(\displaystyle{ \sin x - \cos x =1}\)
Obliczam to tak:
\(\displaystyle{ \sin ^ 2x-2 \sin x \cos x + \cos ^ 2x=1 \\
1-2 \sin x \cos x =1 \\
-2 \sin x \cos x =0 \\
-2 \sin x =0 \\
x=k\pi \\
\cos x =0 \\
x=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
Tak to obliczyłem metodą algebraiczną, ale gdy próbuję rozwiązać to graficznie, rozwiązania nie zgadzają się. Gdzie jest błąd?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, o 17:20 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Rozwiąż równania
\(\displaystyle{ x=1}\)
Co jest rozwiązaniem tego równania? No \(\displaystyle{ x=1}\)
A teraz podnieś obie strony do kwadratu i poszukaj rozwiązań ;] jest ich wiecej?
Co jest rozwiązaniem tego równania? No \(\displaystyle{ x=1}\)
A teraz podnieś obie strony do kwadratu i poszukaj rozwiązań ;] jest ich wiecej?
Rozwiąż równania
Dzięki za wytłumaczenie mojego błędu, ale dalej nie wiem jak ruszyć z tym zadaniem.
Rozwiąż równania
Moze tak
\(\displaystyle{ \sin x - \cos x =1}\)
\(\displaystyle{ \cos x = \sqrt{1-\sin^2x}}\)
\(\displaystyle{ \sin x - \sqrt{1-\sin^2x} = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin x -1 = \sqrt{1-\sin^2x}}\)
\(\displaystyle{ (\sin x -1 )^2 = \left| 1 - sin^2x\right|}\)
\(\displaystyle{ 1 - sin^2x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \sin^2x -2 \sin x +1 = 1 - sin^2x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2x - \sin x = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x ( \sin x -1 ) = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \vee \sin x = 1}\)
chyba dobrze
\(\displaystyle{ \sin x - \cos x =1}\)
\(\displaystyle{ \cos x = \sqrt{1-\sin^2x}}\)
\(\displaystyle{ \sin x - \sqrt{1-\sin^2x} = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin x -1 = \sqrt{1-\sin^2x}}\)
\(\displaystyle{ (\sin x -1 )^2 = \left| 1 - sin^2x\right|}\)
\(\displaystyle{ 1 - sin^2x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \sin^2x -2 \sin x +1 = 1 - sin^2x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2x - \sin x = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x ( \sin x -1 ) = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \vee \sin x = 1}\)
chyba dobrze
- DjFlash
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 20 razy
Rozwiąż równania
\(\displaystyle{ \sin x - \cos x =1}\)
Dzielisz stronami przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i dalej wstawiasz odpowiednie wartości sinusa i kosinusa żeby zastosować wzór:
\(\displaystyle{ \sin (x-y) = \sin x \cos y - \sin y \cos x}\)
Z tego miejsca jest już łatwo.
Ogólnie takie równania dzieli sie stronami przez pierwiastek z sumy kwadratów liczb stojących przed funkcjami.
Dzielisz stronami przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i dalej wstawiasz odpowiednie wartości sinusa i kosinusa żeby zastosować wzór:
\(\displaystyle{ \sin (x-y) = \sin x \cos y - \sin y \cos x}\)
Z tego miejsca jest już łatwo.
Ogólnie takie równania dzieli sie stronami przez pierwiastek z sumy kwadratów liczb stojących przed funkcjami.