rózne zadania z funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

rózne zadania z funkcji trygonometrycznych

Post autor: ala1609 »

1) wiedząc że \(\displaystyle{ \ctg x = 4 i \cos x < 0}\) wyznacz sin x ,cos x, tg x
2)czy funkcje opisane wzorami są równe odpowiedż uzasadnij \(\displaystyle{ f(x)=\cos x + \cos x \cdot \tg ^{2}x}\) \(\displaystyle{ g(x)=\frac{1}{\cos x}}\)
3) zbadaj parzystośc lub nieparzystosc funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{x^{2} \ctg x}{\cos x -1}}\)
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, o 19:55 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
xxsmyqxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

rózne zadania z funkcji trygonometrycznych

Post autor: xxsmyqxx »

2. dziedziny maja byc rowne i wartosci obu funkcji dla konkretnego x maja byc takie same
3.\(\displaystyle{ f(x)=f(-x)}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

rózne zadania z funkcji trygonometrycznych

Post autor: Errichto »

1)
\(\displaystyle{ ctgx=\frac{cosx}{sinx}=4\\cosx=4sinx}\)
Podstaw to do jedynki tryg. \(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\)
2)
\(\displaystyle{ f(x)=cosx+cosx \cdot \frac{sin^2x}{cos^2x}= \frac{cos^2x}{cosx}+ \frac{sin^2x}{cosx}= \frac{sin^2x+cos^2x}{cosx}= \frac{1}{cosx}=g(x)}\)
Uwzględnij dziedzinę.
3)
Porównaj \(\displaystyle{ f(x)}\) z \(\displaystyle{ f(-x)}\)
ODPOWIEDZ