nierównośc trygonometryczna
nierównośc trygonometryczna
jak rozwiąząć taka nierówność \(\displaystyle{ \sin x (1+ \cos x )>0}\)?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, o 15:24 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
nierównośc trygonometryczna
kiedy obie są wieksze od zera lub obie mniejsze. mam rozpatrzeć te dwa przypadki?
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 lis 2009, o 11:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Skce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
nierównośc trygonometryczna
Pamiętaj, że \(\displaystyle{ cosx \in <-1,1>}\)
Tak więc nierówność nie będzie większa od 0, kiedy \(\displaystyle{ cosx=-1}\) lub kiedy sin przyjmie wartość ujemną.
Tak więc nierówność nie będzie większa od 0, kiedy \(\displaystyle{ cosx=-1}\) lub kiedy sin przyjmie wartość ujemną.
nierównośc trygonometryczna
rozpatrzyłam te przypadki ale nie wiem czy dobrze.
1. \(\displaystyle{ sinx<0 \Leftrightarrow x\in(-\pi+2k\pi,2k\pi)}\)
\(\displaystyle{ 1+cosx<0 \Leftrightarrow cosx<-1}\) sprzeczność.
2.\(\displaystyle{ sinx>0 \Leftrightarrow x\in(2k\pi,\pi+2k\pi)}\)
\(\displaystyle{ 1+cosx>0 \Leftrightarrow cosx>-1 \Leftrightarrow x \in R}\)
Odp. \(\displaystyle{ x\in(-\pi_2k\pi,2k\pi) \vee x\in(2k\pi,\pi+2k\pi)}\)
1. \(\displaystyle{ sinx<0 \Leftrightarrow x\in(-\pi+2k\pi,2k\pi)}\)
\(\displaystyle{ 1+cosx<0 \Leftrightarrow cosx<-1}\) sprzeczność.
2.\(\displaystyle{ sinx>0 \Leftrightarrow x\in(2k\pi,\pi+2k\pi)}\)
\(\displaystyle{ 1+cosx>0 \Leftrightarrow cosx>-1 \Leftrightarrow x \in R}\)
Odp. \(\displaystyle{ x\in(-\pi_2k\pi,2k\pi) \vee x\in(2k\pi,\pi+2k\pi)}\)
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
nierównośc trygonometryczna
Nie zmieni to wyniku ale:
\(\displaystyle{ cosx>-1 \Leftrightarrow x \in R}\)
Nie mogę się z tym zgodzić. Np. \(\displaystyle{ \cos \pi =-1}\). Czyli powinno być:
\(\displaystyle{ x \in (- \pi +2k \pi , \pi +2k \pi )}\) albo \(\displaystyle{ R \setminus \{x:x= \pi +2k \pi \}}\)
I oczywiście trzeba pamiętać o warunku \(\displaystyle{ k \in Z}\) - szczegół
\(\displaystyle{ cosx>-1 \Leftrightarrow x \in R}\)
Nie mogę się z tym zgodzić. Np. \(\displaystyle{ \cos \pi =-1}\). Czyli powinno być:
\(\displaystyle{ x \in (- \pi +2k \pi , \pi +2k \pi )}\) albo \(\displaystyle{ R \setminus \{x:x= \pi +2k \pi \}}\)
I oczywiście trzeba pamiętać o warunku \(\displaystyle{ k \in Z}\) - szczegół
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
nierównośc trygonometryczna
Nie spojrzałem wcześniej na odpowiedź u Cb.
W pierwszym przypadku nie ma żadnych rozwiązań (bo mamy sprzeczność).
W drugim jest \(\displaystyle{ x\in(2k\pi,\pi+2k\pi)}\)
Czyli razem też:
\(\displaystyle{ x\in(2k\pi,\pi+2k\pi)}\)
W pierwszym przypadku nie ma żadnych rozwiązań (bo mamy sprzeczność).
W drugim jest \(\displaystyle{ x\in(2k\pi,\pi+2k\pi)}\)
Czyli razem też:
\(\displaystyle{ x\in(2k\pi,\pi+2k\pi)}\)