2. Oblicz pole i obwód prostokąta jeżeli jego przekątna o długości \(\displaystyle{ d=18}\) jest nachylona do jednego z boków pod kątem \(\displaystyle{ \alpha= 30^\circ}\) . Wykonaj rysunek pomocniczy.
3. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jeżeli krawędź boczna o długości 12 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha=60^\circ}\)
katy 30, 45, 60 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 mar 2011, o 21:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
katy 30, 45, 60 stopni
Ostatnio zmieniony 25 mar 2011, o 23:43 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
katy 30, 45, 60 stopni
Wskazówka:
1. Zauważ na rysunku, że przekątna wraz z dwoma bokami tworzy trójkąt prostokątny o znanej wartości jednego z kątów ostrych. Oblicz długości boków prostokąta (długości przyprostokątnych trójkąta) a następnie pole i obwód.
2. Zrób sobie rysunek i zaznacz na nim dane z zadania. Zauważ, że krawędź boczna L=12, wysokość ostrosłupa H oraz połowa przekątnej podstawy B, tworzą trójkąt prostokątny. Ponieważ znasz miarę kąta ostrego możesz obliczyć H oraz B, następnie długość krawędzi podstawy, pole powierzchni i objętość.
1. Zauważ na rysunku, że przekątna wraz z dwoma bokami tworzy trójkąt prostokątny o znanej wartości jednego z kątów ostrych. Oblicz długości boków prostokąta (długości przyprostokątnych trójkąta) a następnie pole i obwód.
2. Zrób sobie rysunek i zaznacz na nim dane z zadania. Zauważ, że krawędź boczna L=12, wysokość ostrosłupa H oraz połowa przekątnej podstawy B, tworzą trójkąt prostokątny. Ponieważ znasz miarę kąta ostrego możesz obliczyć H oraz B, następnie długość krawędzi podstawy, pole powierzchni i objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 23 kwie 2011, o 10:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kostrzyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
katy 30, 45, 60 stopni
\(\displaystyle{ d=18}\)
\(\displaystyle{ \alpha =30}\)
\(\displaystyle{ sin30= \frac{a}{18}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{a}{18}}\)
\(\displaystyle{ a=8}\)
\(\displaystyle{ b=?}\)
\(\displaystyle{ 18^{2}=8^{2}+b^{2}}\)
\(\displaystyle{ 324=64+b^{2}}\)
\(\displaystyle{ b^{2}=324-64}\)
\(\displaystyle{ b^{2}=260}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{260} = \sqrt{65 \cdot 4}=2 \sqrt{65}}\)
\(\displaystyle{ b=2 \sqrt{65}}\)
potem to jest proste )
\(\displaystyle{ \alpha =30}\)
\(\displaystyle{ sin30= \frac{a}{18}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{a}{18}}\)
\(\displaystyle{ a=8}\)
\(\displaystyle{ b=?}\)
\(\displaystyle{ 18^{2}=8^{2}+b^{2}}\)
\(\displaystyle{ 324=64+b^{2}}\)
\(\displaystyle{ b^{2}=324-64}\)
\(\displaystyle{ b^{2}=260}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{260} = \sqrt{65 \cdot 4}=2 \sqrt{65}}\)
\(\displaystyle{ b=2 \sqrt{65}}\)
potem to jest proste )
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
katy 30, 45, 60 stopni
bercik001,
Co ty ją sinusami męczysz ?
Przecież na pewno miała w szkole własność trójkąta 30,60,90...
Co ty ją sinusami męczysz ?
Przecież na pewno miała w szkole własność trójkąta 30,60,90...