Witam.
Oblicz:
\(\displaystyle{ sin \frac{2 \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{11 \pi }{6}}\)
Można to zrobić tak, że \(\displaystyle{ sin(pi+\text{coś})}\) albo \(\displaystyle{ sin(pi-\text{coś})}\)
Proszę o rozwiązanie z zapisem wszystkich kroków, oboma sposobami. Dzięki.
Oblicz wartość sinusa dla zadanego kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Oblicz wartość sinusa dla zadanego kąta
Ostatnio zmieniony 25 mar 2011, o 01:01 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Oblicz wartość sinusa dla zadanego kąta
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}\pi=120^{o}}\), a teraz skorzystaj ze wzorów redukcyjnych. Pozdrawiam!
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Oblicz wartość sinusa dla zadanego kąta
\(\displaystyle{ \sin \frac{2 \pi }{3}= \sin ( \pi -\frac{2 \pi }{3})= \sin \frac{3 \pi -2 \pi }{3}= \sin \frac{ \pi }{3}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{11 \pi }{6}= \sin (\frac{11 \pi }{6}-2 \pi )= \sin (- \frac{ \pi }{6})=- \sin \frac{ \pi }{6}=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{11 \pi }{6}= \sin (\frac{11 \pi }{6}-2 \pi )= \sin (- \frac{ \pi }{6})=- \sin \frac{ \pi }{6}=- \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 23 kwie 2011, o 10:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kostrzyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Oblicz wartość sinusa dla zadanego kąta
\(\displaystyle{ sin \frac{2}{3} \pi=sin120= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{11}{3} \pi =sin1320=sin(3 \cdot 360+240)=sin240=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{11}{3} \pi =sin1320=sin(3 \cdot 360+240)=sin240=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)