Jak sprawdzić czy to tożsamość trygonometryczna - równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
klawiatur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy

Jak sprawdzić czy to tożsamość trygonometryczna - równania

Post autor: klawiatur »

\(\displaystyle{ ( \frac{1}{cos \alpha } - \frac{1}{sin \alpha } \cdot (1+tg \alpha +ctg \alpha )= \frac{sin}{cos ^{2} \alpha } - \frac{cos \alpha }{sin ^{2} \alpha }}\)

Mam pytanie, czy trzeba cokolwiek sprowadzać do wspolnego mianownika, czy wystarczy wymnożyc jeden nawias przes drugi i nam sie wszystko ładnie skróci?
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Jak sprawdzić czy to tożsamość trygonometryczna - równania

Post autor: Errichto »

Powymnażaj - od razu jest wynik.
ODPOWIEDZ