Tożsamości trygonometryczne. Wzory redukcyjne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Michal99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy

Tożsamości trygonometryczne. Wzory redukcyjne.

Post autor: Michal99 »

Witam. Mam problem z jednym przykładem. Nie wiem do końca jak mam go wykonać.

\(\displaystyle{ \frac{\sin^2 37^\circ + \cos^2 127^\circ + 2 \cdot \sin 37^\circ \cdot \cos 487 ^\circ }{\tg 405^\circ + \ctg 225 ^\circ}}\)

Mógłby ktoś podrzucić jakieś wskazówki? Trochę wpadłem w zakłopotanie poprzez ten kwadrat oraz te 37 stopni. Chociaż patrząc teraz uważniej, to w liczniku będzie coś z tymi 37 stopniami.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Tożsamości trygonometryczne. Wzory redukcyjne.

Post autor: Lbubsazob »

Wczoraj było to samo zadanie: 245700.htm
Michal99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy

Tożsamości trygonometryczne. Wzory redukcyjne.

Post autor: Michal99 »

Ok. Przepraszam. Dziękuję za odpowiedź. Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ