Witam.
Rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ tg^4 x + tg^4 y + 2 ctg^2 x \cdot ctg^2 y = 3+ sin^2 (x+y)}\)
Ślepo przekształcam jedynie
Wskazówki mile widziane.
Równanie, 2 zmienne, potęgi tg i sin
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
Równanie, 2 zmienne, potęgi tg i sin
Z nierówności miedzy srednimi można tak
\(\displaystyle{ tg^4 x + tg^4 y + ctg^2 x \cdot ctg^2 y + ctg^2 x \cdot ctg^2 y \ge 4}\)
a druga strona tez jest ograniczona przez \(\displaystyle{ 4}\)
\(\displaystyle{ tg^4 x + tg^4 y + ctg^2 x \cdot ctg^2 y + ctg^2 x \cdot ctg^2 y \ge 4}\)
a druga strona tez jest ograniczona przez \(\displaystyle{ 4}\)