Równanie a sinus podwojonego argumentu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szymonides
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 24 lis 2009, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Równanie a sinus podwojonego argumentu

Post autor: szymonides »

Witam,
jeżeli \(\displaystyle{ \sin x = 0 \in<- \pi , \pi >}\), to \(\displaystyle{ x=\left\{ - \pi ,0, \pi \right\}}\).
A jeżeli \(\displaystyle{ \sin x = 0,5}\) to \(\displaystyle{ x=\left\{ \frac{ \pi }{6} , \frac{5 \pi }{6} \right\}}\).
Odczytałem to z wykresu.
A co jeżeli mam \(\displaystyle{ \sin 2x = 0,5}\)?
Robiłem to w taki sposób, wiedząc o powyższym wyniku:
\(\displaystyle{ 2x = \frac{ \pi }{6} \ lub \ 2x = \frac{5 \pi }{6} \\
x = \frac{ \pi }{12} \\ x = \frac{5 \pi }{12}}\)

Czy w dobry sposób to rozwiązałem?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, o 21:52 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer [latex][/latex].Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Równanie a sinus podwojonego argumentu

Post autor: Errichto »

Tak
ODPOWIEDZ