Oblicz wartość wszystkich funkcji trygonometrycznych (o ile istnieją) kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) jeżeli \(\displaystyle{ \alpha=-150^{\circ}}\)
Jeśli ktoś by mógł to proszę o wytłumaczenie jak to obliczyć. Z góry dziękuję.
Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ sinx=-sin(x+180)}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha =-sin30}\)
To samo z \(\displaystyle{ cos}\):
\(\displaystyle{ cos \alpha =-cos30}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\) i \(\displaystyle{ ctg}\) odwrotnie.
Chyba dasz radę?
\(\displaystyle{ sin \alpha =-sin30}\)
To samo z \(\displaystyle{ cos}\):
\(\displaystyle{ cos \alpha =-cos30}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\) i \(\displaystyle{ ctg}\) odwrotnie.
Chyba dasz radę?