oblicz
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
oblicz
Przepisz w używając LaTeX-a!
\(\displaystyle{ \tan{\alpha}=\frac{-1}{3} \frac{\sin{\alpha}}{\cos{\alpha}}=\frac{-1}{3} 3\sin{\alpha} = -\cos{\alpha}\\
\sin^2{\alpha}+\cos^2{\alpha}=1}\)
Wystarczy rozwiązać taki układ równań.
\(\displaystyle{ \tan{\alpha}=\frac{-1}{3} \frac{\sin{\alpha}}{\cos{\alpha}}=\frac{-1}{3} 3\sin{\alpha} = -\cos{\alpha}\\
\sin^2{\alpha}+\cos^2{\alpha}=1}\)
Wystarczy rozwiązać taki układ równań.
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
oblicz
Najpierw skorzystaj ze wzoru :
\(\displaystyle{ ctg\alpha tg\alpha =1}\)
Później masz do dyspozycji
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha} \\
ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}\\
sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\)
Wszędzie uwzględniaj przedział α!
\(\displaystyle{ ctg\alpha tg\alpha =1}\)
Później masz do dyspozycji
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha} \\
ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}\\
sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\)
Wszędzie uwzględniaj przedział α!