Witam,
W jaki sposób mam określić rozwiązanie, czyli kąt dla podanych przykładów:
\(\displaystyle{ |\cos x | = \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x \in (-\frac{3}{2}\pi, -\frac{\pi}{2})}\)
\(\displaystyle{ \cos 60^\circ}\) jest równy \(\displaystyle{ 0,5}\) ale jak odnaleźć taki kąt w przedziale?
\(\displaystyle{ \ctg x = 1}\) dla \(\displaystyle{ x \in(\pi, 2\pi)}\)
Totalnie nie wiem, strzeliłbym, że jest to \(\displaystyle{ 225 ^\circ}\)
Wyznacz rozwiązania należące do podanego przedziału
Wyznacz rozwiązania należące do podanego przedziału
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, o 08:56 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Wyznacz rozwiązania należące do podanego przedziału
\(\displaystyle{ \left| \cos x\right|= \frac{1}{2} \Leftrightarrow \cos x= \frac{1}{2} \vee \cos x=- \frac{1}{2}}\)
Teraz patrzysz na wykres \(\displaystyle{ f(x)=\cos x}\) i patrzysz gdzie w przedziale \(\displaystyle{ \left( - \frac{3}{2}\pi, - \frac{\pi}{2} \right)}\) funkcja \(\displaystyle{ \cos x}\) ma wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) albo \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\).
Podobnie robisz z cotangensem, spójrz po prostu na wykres.
Teraz patrzysz na wykres \(\displaystyle{ f(x)=\cos x}\) i patrzysz gdzie w przedziale \(\displaystyle{ \left( - \frac{3}{2}\pi, - \frac{\pi}{2} \right)}\) funkcja \(\displaystyle{ \cos x}\) ma wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) albo \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\).
Podobnie robisz z cotangensem, spójrz po prostu na wykres.