Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin x \cos 2 x \cos 4 x= \frac{1}{8}}\) na końcu wychodzi mi równanie siódmego bodajże stopnia i ani metodą Hornera nie można znaleźć pierwiastków
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, o 22:46 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne
Faktycznie, \(\displaystyle{ sin8x=8sinxcosxcos2xcos4x}\), czyli w moim przypadku mam: \(\displaystyle{ 8cosxsin8x= \frac{1}{8}}\), a dalej: \(\displaystyle{ cosxsin8x=1}\) i nie wiem co dalej robić
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, o 20:38 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie umieszczaj treści wiadomości jako cytat
Powód: Nie umieszczaj treści wiadomości jako cytat
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Równanie trygonometryczne
Sinus i kosinus przyjmują wartości z przedziału \(\displaystyle{ [-1;1]}\), zatem teraz szukasz takiego iksa, dla którego obie funkcje przyjmują wartość 1 lub -1.
-
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne
okresem zasadniczym funkcji \(\displaystyle{ sin8x}\) jest\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\), więc \(\displaystyle{ sin}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\) dla \(\displaystyle{ x= \frac{3 \pi }{32}v \frac{9 \pi }{32}}\) oczywiście co \(\displaystyle{ k \frac{ \pi }{4}}\), jeśli uwzględnić te rozwiązania z \(\displaystyle{ cosx=1v-1}\) to rozwiązania trzeba szukać tylko cosinusa
-- 23 mar 2011, o 22:28 --
dodam, że w odpowiedziach jest: \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{18}+k \frac{2 \pi }{9}}\); \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{14}+k \frac{2 \pi }{7}}\),\(\displaystyle{ k \in C}\), a więc coś tu nie gra-- 24 mar 2011, o 17:52 --
-- 23 mar 2011, o 22:28 --
dodam, że w odpowiedziach jest: \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{18}+k \frac{2 \pi }{9}}\); \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{14}+k \frac{2 \pi }{7}}\),\(\displaystyle{ k \in C}\), a więc coś tu nie gra-- 24 mar 2011, o 17:52 --
Ja umieszczam całe wiadomości w tagach Quote, a w czym mam umieszczać w Code, czy List? nie znam się na tym, jestem nowym użytkownikiem forum, a w żadnej instrukcji tego nie pisze, proszę o pouczenie.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2011, o 01:05 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.