wyszło mi
\(\displaystyle{ \cos\alpha=- \frac{1}{2}}\) i jak odczytać jaki to jest kąt ? tzn ile on wynosi
wyznaczenie wartości kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznaczenie wartości kąta
Można odczytać z cosinusoidy.
Jak chcesz liczyć to:
\(\displaystyle{ -cos\alpha= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos(180^o-\alpha)= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos(180^o-\alpha)=cos60^o}\)
\(\displaystyle{ 180^o-\alpha=60^o}\)
\(\displaystyle{ \alpha=180^o-60^o}\)
\(\displaystyle{ \alpha=120^o}\)
Jak chcesz liczyć to:
\(\displaystyle{ -cos\alpha= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos(180^o-\alpha)= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos(180^o-\alpha)=cos60^o}\)
\(\displaystyle{ 180^o-\alpha=60^o}\)
\(\displaystyle{ \alpha=180^o-60^o}\)
\(\displaystyle{ \alpha=120^o}\)