równania - sprytne rozwiązanie przykładu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
michary91

równania - sprytne rozwiązanie przykładu

Post autor: michary91 »

Witam
Czy istnieje sposób aby sprytnie rozwiązać te równań
\(\displaystyle{ sin^{2}x +sin^{2}2x = sin^{2}3x + sin^{2}4x}\)
\(\displaystyle{ 2cos^{2} \frac{x}{2} + cos2x =1}\)
Proszę o pomoc i pzdr.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równania - sprytne rozwiązanie przykładu

Post autor: piasek101 »

1) Przekształcić do postaci \(\displaystyle{ a^2-b^2=c^2-d^2}\) i wzory skróconego mnożenia

2) \(\displaystyle{ 2cos^2(0,5x)-1=...}\) (ze wzoru na kosinus podwojonego kąta)
michary91

równania - sprytne rozwiązanie przykładu

Post autor: michary91 »

DZIĘKI
szczególnie za pierwsze
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ