równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
loukax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 lis 2010, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kca
Podziękował: 2 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: loukax »

Mam rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ cos(x- \frac{ \pi }{6} )= \frac{1}{2}}\)
dochodzę do :
\(\displaystyle{ \sqrt{3} cosx+sinx=1}\)
i nie wiem co dalej.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: cosinus90 »

Po co sobie komplikujesz?
Podstaw \(\displaystyle{ x - \frac{\pi}{6} = t}\).
loukax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 lis 2010, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kca
Podziękował: 2 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: loukax »

próbowałem i nie wychodzi mi tyle ile ma wyjść...
powinno wyjść:
\(\displaystyle{ x= -\frac{ \pi }{6} +2k \pi}\) , \(\displaystyle{ x=\frac{ \pi }{2} +2k \pi}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: cosinus90 »

W takim razie pokaż jak liczysz.
loukax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 lis 2010, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kca
Podziękował: 2 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: loukax »

\(\displaystyle{ cost= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{ \pi }{3} +2k \pi}\),\(\displaystyle{ t=- \frac{ \pi }{3} +2k \pi}\)
czyli:
\(\displaystyle{ x- \frac{ \pi }{6} = \frac{ \pi }{3}+2k \pi}\)
lub
\(\displaystyle{ x- \frac{ \pi }{6}= - \frac{ \pi }{3}+2k \pi}\)
czyli:
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{2}+2k \pi}\),
\(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{6}+2k \pi}\)


ha czyli tak jak miało wyjść błąd rachunkowy robiłem

dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: cosinus90 »

Następnym razem uważniej analizuj obliczenia
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ