wyrażenie z arcusem
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
wyrażenie z arcusem
czy da sie uprościć jakoś to wyrażenie: \(\displaystyle{ \arctan (4x+2 \sqrt{2} )+\arctan (4x-2 \sqrt{2} )}\) to znaczy chodzi mi o to czy da się to zamienić w jednego arcusa
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 8 razy
wyrażenie z arcusem
korzystając z sumy funkcji :
\(\displaystyle{ arctg(x)+arc tg(y)=A+arc tg \frac{x+y}{1-xy}}\)
gdzie \(\displaystyle{ A:}\)
\(\displaystyle{ 0 dla xy<1}\)
\(\displaystyle{ \pi dla xy>1 oraz x >0}\)
\(\displaystyle{ - \pi dl xy> 1 oraz x<0}\)
\(\displaystyle{ arctg(x)+arc tg(y)=A+arc tg \frac{x+y}{1-xy}}\)
gdzie \(\displaystyle{ A:}\)
\(\displaystyle{ 0 dla xy<1}\)
\(\displaystyle{ \pi dla xy>1 oraz x >0}\)
\(\displaystyle{ - \pi dl xy> 1 oraz x<0}\)