równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
darkmonk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 9 paź 2010, o 16:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock

równanie trygonometryczne

Post autor: darkmonk »

Witam.
Potrzebuję rozwiązania takiego zadania:
Zad) Wykaż, że:
\(\displaystyle{ 2 \tg 4 0^\circ \cdot \tg 5 0^\circ + \sin ^ {2} 15^\circ + \sin ^ {2} 75^\circ =3}\)

Dziękuje i Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 20:39 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Chromosom »

tangens na cotangens i sinus na cosinus zamien na podstawie wzoru redukcyjnego
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: lukasz1804 »

Wskazówka:    
ODPOWIEDZ