założenia czy tożsamością jest równość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
darkmonk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 9 paź 2010, o 16:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock

założenia czy tożsamością jest równość

Post autor: darkmonk »

Witam.
Potrzebuje rozwiązania takich przykładów:
Zad.
Podaj odpowiednie założenia i sprawdź, czy tożsamością jest równość:
a
ight) \(\displaystyle{ \frac{1}{1+\sin \alpha } + \frac{1}{1-\sin \alpha }= \frac{2}{ \cos ^ {2} \alpha }}\)

b
ight) \(\displaystyle{ \left( 1 + \tg ^ {2} \alpha \right) \left( 1- \sin ^ {2} \alpha \right) =1}\)

Dziękuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 20:23 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: skalowanie nawiasow, zapis funkcji
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

założenia czy tożsamością jest równość

Post autor: Chromosom »

zalozenia takie zeby w mianowniku nie bylo 0, w pierwszym sprowadz lewa strone do wspolnego mianownika, w drugim zamien tangens na sinus i cosinus i wymnoz nawias
darkmonk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 9 paź 2010, o 16:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock

założenia czy tożsamością jest równość

Post autor: darkmonk »

Próbowałam zrobić tak jak mówiłeś ale nie wychodziło..
Proszę o pomoc w rozpisaniu tego.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

założenia czy tożsamością jest równość

Post autor: Chromosom »

powiedzialem co masz zrobic.Potrafisz nawiasy wymnozyc? jesli nie to nie masz co zabierac sie za trygonometrie,. Pokaz obliczenia
ODPOWIEDZ