Równanie trygonomiczne
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 3 razy
Równanie trygonomiczne
Jest równanie
\(\displaystyle{ \sin 2x = 2 \cos x}\)
rozwiązuje je w sposób
\(\displaystyle{ \sin2x = 2 \cos x}\)
\(\displaystyle{ 2\sin x \cos x = 2 \cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 1}\)
czy jest to poprawne, bo w odpowiedzi na zadanie wychdzą inne wyniki : (
\(\displaystyle{ \sin 2x = 2 \cos x}\)
rozwiązuje je w sposób
\(\displaystyle{ \sin2x = 2 \cos x}\)
\(\displaystyle{ 2\sin x \cos x = 2 \cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 1}\)
czy jest to poprawne, bo w odpowiedzi na zadanie wychdzą inne wyniki : (
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 19:54 przez Katee, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Równanie trygonomiczne
to jest blad. W przedostatnim rownaniu odejmij stronami \(\displaystyle{ 2\cos x}\), mozesz stronami przez 2 podzielic, i wylacz \(\displaystyle{ \cos x}\) przed nawias