Sprawdź, czy podane równości są tożsam[..]trygonemetrycznymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Woobeen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 30 maja 2009, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Sprawdź, czy podane równości są tożsam[..]trygonemetrycznymi

Post autor: Woobeen »

Czesc. Mam kilka zadan z trygonometrii, których nie potrafie rozwiązać. Proszę o rozwiązanie nawet jednego przykładu lub jakieś wytłumaczenie:


1: \(\displaystyle{ \frac{2}{ \cos ^ 2x}-1=1+2 \tg ^ 2x}\)

2: \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{ \cos x }+\frac{1}{ \sin x } \right) \cdot \left( -1+ \tg x + \ctg x \right) =\frac{ \sin x }{ \cos ^ 2x} +\frac { \cos x }{ \sin ^ 2x}} \right)}\)

3: \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{ \cos x }-\frac{1}{ \sin x } \right) \cdot \left( 1+ \tg x + \ctg x \right) =\frac{ \sin x }{ \cos ^ 2x} -\frac { \cos x }{ \sin ^ 2x}} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 19:48 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol mnozenia to \cdot, poprawa nawiasow, poprawa zapisu funkcji
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Sprawdź, czy podane równości są tożsam[..]trygonemetrycznymi

Post autor: Chromosom »

1. pomnoz stronami przez \(\displaystyle{ \cos^2x}\) przy odpowiednich zalozeniach
2,3 zamien tangensy i cotangensy na sinusy, cosinusy i wymnoz nawiasy
ODPOWIEDZ