Równania i nierówności trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Spens13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 12 lis 2009, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 62 razy

Równania i nierówności trygonometryczne.

Post autor: Spens13 »

Witam. Otóż byłem chory i pani zadała nam takie coś. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć jakoś?

1. Rozwiąż równanie:

a) \(\displaystyle{ sinx=\frac{\sqrt{3}}{2}, x\in<-\pi; 2\pi>}\)
b) \(\displaystyle{ cosx=-\frac{1}{2}, x\in<0; 3\pi>}\)


2. Rozwiąż nierówność:

a) \(\displaystyle{ |cosx|<\frac{1}{2}, x\in<-\pi; \pi>}\)
b) \(\displaystyle{ |sinx|\geqslant\frac{\sqrt{2}}{2}, x\in<0; 3\pi>}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równania i nierówności trygonometryczne.

Post autor: piasek101 »

1) Podobne :
233864.htm

2) Tak jak 1 - tylko wykresy funkcji \(\displaystyle{ y=|cosx|}\) czy \(\displaystyle{ y=|sinx|}\).
ODPOWIEDZ