równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MaxCorleone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 paź 2006, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: MaxCorleone »

Dane jest równanie [cos(x)-1]*[cos(x)+p+1]=0 gdzie p \(\displaystyle{ \in R}\) jest parametrem.
a) dla p=-1 wypisz wszystkie rozwiązania należące do przedziału
b) wyznacz wszystkie wartości parametru p dla których dane równanie ma w przedziale\(\displaystyle{ }\) trzy różne rozwiązania.
Proszę o dokładne rozpisanie rozwiązania.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Vixy »

a) ( cosx-1) (cosx-1+1)=0

(cosx-1) *cosx=0
cosx=0 lub cosx=1
x= pi/2 lub x=3/2pi czy to jest na pewno w przedziale od ? ja rozwiazalam w przedziale to 5 w tym przedziale mi nie pasuje
MaxCorleone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 paź 2006, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: MaxCorleone »

na pewno :/
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Vixy »

a nie jest to czasem 5 pi ?
MaxCorleone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 paź 2006, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: MaxCorleone »

jest tak jak napisałem
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Rogal »

Żaden problem jest to sprawdzić, z tym, że najpierw wypadałoby się zastanowić smerfie dla jakiego x cosinus przyjmuje wartość 1, a konkretnie dla jakich iksów, bo będzie ich nieco więcej.
Szersza podpowiedź - zastanówcie się ile to jest 3/2 pi a ile 2pi i wszystko jasne. A jak dalej nie widać, to robi się to, co zawsze, gdy się czegoś nie widzi, nie rozumie, itp. - rysuje się.
MaxCorleone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 paź 2006, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: MaxCorleone »

dzieki za zainteresowanie
rozwiazalem to zadanie
ODPOWIEDZ