równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
s0ull
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 lis 2010, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 50 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: s0ull »

Witam, prosiłbym o pomoc z następującym zadaniem:

Oblicz \(\displaystyle{ cos( \alpha- \beta )}\), jeżeli \(\displaystyle{ sin \alpha +sin \beta = \frac{1}{3}}\) i \(\displaystyle{ cos \alpha +cos \beta = \frac{1}{4}}\)

dotarłem do momentu:
\(\displaystyle{ cos( \alpha- \beta )= \frac{1}{3}sin \beta + \frac{1}{4}cos \beta -1}\) i nie bardzo wiem co z tym dalej
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Kamil Wyrobek »

\(\displaystyle{ 1 = \sin ^2 \beta + \cos ^2 \beta}\)
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: TheBill »

Kamil Wyrobek, co masz na myśli?
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Kamil Wyrobek »

Jakoś tej jedynki trzeba się pozbyć... lub wcześniej zastosować:

\(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin \beta = 2 \sin\frac{ \alpha + \beta }{2} \cdot cos \frac{ \alpha - \beta }{2}}\)

\(\displaystyle{ \cos \alpha + \cos \beta = 2 \cos\frac{ \alpha + \beta }{2} \cdot cos \frac{ \alpha - \beta }{2}}\)

LUB:

\(\displaystyle{ \cos ( \alpha - \beta )= \cos \alpha \cdot \cos \beta + \sin \alpha \cdot \sin \beta}\)

I wcześniej powyznaczać z tamtych równań dane. Chyba, że The Bill ma lepszy pomysł.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: TheBill »

Nie wiem, czy doszedłbyś do rozwiązania tym sposobem.

Moje rozwiązanie: Podnieść dwa dane równania do kwadratu i je dodać.
ODPOWIEDZ