Witam mam problem z wyłuskaniem cosinusa ze wzoru. Nie wiem jak rozpisać cos(2theta) na to by był z niego cos(theta). Proszę o pomoc w przekształcenie wzoru.
\(\displaystyle{ Q= \frac{3 \cdot Uf \cdot Ew \cdot \cos(t)}{Xsd} - \frac{3}{2} \cdot Uf ^{2} \left( \frac{Xsd+Xsq}{Xsd \cdot Xsq}- \frac{Xsd-Xsq}{Xsd \cdot Xsq} \cdot \cos(2t) \right)}\)
a muszę wyliczyć \(\displaystyle{ \cos(t)}\) potrzebny do zaprojektowania maszyny
Wyznaczenie kosinusa ze wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 paź 2008, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczenie kosinusa ze wzoru
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 10:27 przez Afish, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: symbol mnozenia to \cdot, poprawa zapisu funkcji, zmiana nazwy tematu
Powód: symbol mnozenia to \cdot, poprawa zapisu funkcji, zmiana nazwy tematu
Wyznaczenie kosinusa ze wzoru
\(\displaystyle{ \cos(2\theta)=\cos^2\theta-\sin^2\theta=2\cos^2\theta-1}\)Nie wiem jak rozpisać \(\displaystyle{ \cos(2\theta)}\) na to by był z niego \(\displaystyle{ \cos(\theta)}\)
Robi Ci się więc równanie kwadratowe (z koszmarnymi współczynnikami, ale do rozwiązania).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 paź 2008, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczenie kosinusa ze wzoru
no to ja się pozbędę trochę rzeczy i przedstawię zadanie liczbowo (trochę się już policzyło )
\(\displaystyle{ 57057907= 46082367cos\left( \theta \right) + 13063858cos\left( 2 \cdot \theta \right)}\)
\(\displaystyle{ 57057907= 46082367cos\left( \theta \right) + 13063858cos\left( 2 \cdot \theta \right)}\)