oszacowanie wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
oszacowanie wyrażenia
\(\displaystyle{ \sin (x+y)\sin (x-y)}\) jak takie coś oszacować ?
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, o 18:52 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
oszacowanie wyrażenia
Uściślij co masz na myśli mówiąc "oszacować", bo inaczej dostaniesz odpowiedź:jełop pisze:\(\displaystyle{ \sin (x+y)\sin (x-y)}\) jak takie coś oszacować ?
na przykład \(\displaystyle{ -10^{10^{10}}< \sin (x+y)\sin (x-y)< 2011}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
oszacowanie wyrażenia
\(\displaystyle{ (\sin x+\cos x) ^{2}+(\sin x-\cos x) ^{2}> \sin (x+y)\sin (x-y)}\)
w podpowiedzi napisali, żeby oszacować te 2 strony tej nierówności
lewa strona \(\displaystyle{ =2}\)
a prawą nie wiem jak oszacować
w podpowiedzi napisali, żeby oszacować te 2 strony tej nierówności
lewa strona \(\displaystyle{ =2}\)
a prawą nie wiem jak oszacować
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, o 19:00 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje trygonometryczne to \sin i \cos
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje trygonometryczne to \sin i \cos
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
oszacowanie wyrażenia
Prosisz o pomoc innych, ale nie masz w ogóle szacunku dla czasu tych innych. Napisałeś już dwa posty, ale ciągle nie wiadomo jaka jest treść Twojego zadania i jakie jest polecenie.
Załóżmy, że ktoś chce poświęcić minutę na Twój problem. Wolisz, żeby w ciągu tej minuty próbował wyciągnąć od Ciebie informację o Ci właściwie chodzi, czy też żeby w ciągu tej minuty udzielił Ci pomocy? Jeśli to drugie, to naucz się przedstawiać swoje problemy jasno i czytelnie.
Q.
Załóżmy, że ktoś chce poświęcić minutę na Twój problem. Wolisz, żeby w ciągu tej minuty próbował wyciągnąć od Ciebie informację o Ci właściwie chodzi, czy też żeby w ciągu tej minuty udzielił Ci pomocy? Jeśli to drugie, to naucz się przedstawiać swoje problemy jasno i czytelnie.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
oszacowanie wyrażenia
ok, racja mój błąd, przepraszam, treść jest taka
wykaż, że dla wszystkich liczb x prawdziwa jest nierówność
\(\displaystyle{ (\sin x+\cos x) ^{2}+(\sin x-\cos x) ^{2}> \sin (x+y)\sin (x-y)}\)
wykaż, że dla wszystkich liczb x prawdziwa jest nierówność
\(\displaystyle{ (\sin x+\cos x) ^{2}+(\sin x-\cos x) ^{2}> \sin (x+y)\sin (x-y)}\)