Oblicz nie używając kalkulatora

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dafix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Oblicz nie używając kalkulatora

Post autor: dafix »

\(\displaystyle{ \sin{22,5} \cdot \cos{22,5}}\)
Czy wynikiem będzie \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Oblicz nie używając kalkulatora

Post autor: Errichto »

Skorzystaj ze wzoru
\(\displaystyle{ 2sin \alpha cos \alpha=sin2 \alpha}\)
ODPOWIEDZ