pytanie równania wartość bezwzględna
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
pytanie równania wartość bezwzględna
czy jeśli mam równanie np \(\displaystyle{ |cosx|(cosx+\frac{\pi}{2}) \ge}\)
to pierwsza sytuacja
\(\displaystyle{ cosx \ge 0}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \ge \frac{\pi}{2}}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \in <-1;1>}\)
z tego wynika że \(\displaystyle{ x \in <-\frac{\pi}{4};\frac{\pi}{4}>}\)
i teraz mam pytanie do drugiej sytuacji dla modułu
czy druga sytuacja będzie wyglądała tak :
\(\displaystyle{ cosx \le 0}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \le \frac{\pi}{2}}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \in <-1;1>}\)
czy
\(\displaystyle{ -cosx \le 0}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \le \frac{\pi}{2}}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \in <-1;1>}\)
chodzi mi o to czy w drugim wypadku przepisuje wartość pod modułem po prostu \(\displaystyle{ cos \le 0}\) czy \(\displaystyle{ -cos \le 0}\)?
to pierwsza sytuacja
\(\displaystyle{ cosx \ge 0}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \ge \frac{\pi}{2}}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \in <-1;1>}\)
z tego wynika że \(\displaystyle{ x \in <-\frac{\pi}{4};\frac{\pi}{4}>}\)
i teraz mam pytanie do drugiej sytuacji dla modułu
czy druga sytuacja będzie wyglądała tak :
\(\displaystyle{ cosx \le 0}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \le \frac{\pi}{2}}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \in <-1;1>}\)
czy
\(\displaystyle{ -cosx \le 0}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \le \frac{\pi}{2}}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ cosx \in <-1;1>}\)
chodzi mi o to czy w drugim wypadku przepisuje wartość pod modułem po prostu \(\displaystyle{ cos \le 0}\) czy \(\displaystyle{ -cos \le 0}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
pytanie równania wartość bezwzględna
Hmmm... czy równanie miało mieć postać \(\displaystyle{ |\cos x|(\cos x+\frac{\pi}{2}) \ge 0}\)?
Jeśli tak, to przecież \(\displaystyle{ |\cos x|}\) jest zawsze większe lub równe zero, jak to moduł. Dlatego tym nie ma sobie co głowy zawracać, pomyśl o drugim czynniku.
A ten drugi czynnik to nie miało być przypadkiem \(\displaystyle{ \cos \left(x+\frac{\pi}{2}\right)}\)?
Jeśli tak, to przecież \(\displaystyle{ |\cos x|}\) jest zawsze większe lub równe zero, jak to moduł. Dlatego tym nie ma sobie co głowy zawracać, pomyśl o drugim czynniku.
A ten drugi czynnik to nie miało być przypadkiem \(\displaystyle{ \cos \left(x+\frac{\pi}{2}\right)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
pytanie równania wartość bezwzględna
miało być tak jak napisałeś wkradł się błąd. wiem że to odrazu jasne że pod modułem wartość nie może być ujemna ale gdybym chciał to zanalizować to bym musiał zapisać dla drugiej sytuacji założenia
dla \(\displaystyle{ cosx<0}\)
\(\displaystyle{ -cosx \le 0}\) i \(\displaystyle{ cosx \le \frac{\pi}{2}}\) czy ten zapis uwzględnia wszystkie założenia i jest poprawny?
dla \(\displaystyle{ cosx<0}\)
\(\displaystyle{ -cosx \le 0}\) i \(\displaystyle{ cosx \le \frac{\pi}{2}}\) czy ten zapis uwzględnia wszystkie założenia i jest poprawny?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
pytanie równania wartość bezwzględna
Drugim przypadkiem powinno być \(\displaystyle{ \cos x <0}\).
Chodzi ci, o to, że drugi czynnik, czyli \(\displaystyle{ \cos \left(x+\frac{\pi}{2}\right)}\), ma być niedodatni? Bzdura, bo gdy \(\displaystyle{ \cos x <0}\), to opuszczamy moduł ze zmianą znaku i mamy \(\displaystyle{ -\cos x \cdot \cos \left(x+\frac{\pi}{2}\right) \ge 0}\). Wiemy przecież, że \(\displaystyle{ \cos x <0}\), czyli \(\displaystyle{ -\cos x >0}\), czyli właśnie ma znowu być \(\displaystyle{ \cos \left(x+\frac{\pi}{2}\right) \ge 0}\), tak samo jak w pierwszym przypadku.
Chodzi ci, o to, że drugi czynnik, czyli \(\displaystyle{ \cos \left(x+\frac{\pi}{2}\right)}\), ma być niedodatni? Bzdura, bo gdy \(\displaystyle{ \cos x <0}\), to opuszczamy moduł ze zmianą znaku i mamy \(\displaystyle{ -\cos x \cdot \cos \left(x+\frac{\pi}{2}\right) \ge 0}\). Wiemy przecież, że \(\displaystyle{ \cos x <0}\), czyli \(\displaystyle{ -\cos x >0}\), czyli właśnie ma znowu być \(\displaystyle{ \cos \left(x+\frac{\pi}{2}\right) \ge 0}\), tak samo jak w pierwszym przypadku.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
pytanie równania wartość bezwzględna
Czyli wg powyższego \(\displaystyle{ |cosx|cos(x+\frac{\pi}{2}) \ge0 \Leftrightarrow cos(x+\frac{\pi}{2}) \ge0}\) ?Crizz pisze:przecież \(\displaystyle{ |\cos x|}\) jest zawsze większe lub równe zero, jak to moduł. Dlatego tym nie ma sobie co głowy zawracać, pomyśl o drugim czynniku.
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
pytanie równania wartość bezwzględna
chyba nie do końca rozumiesz o co mi chodzi, chodzi mi o sam zapis. bo gdy jest nierówność np.
\(\displaystyle{ a*b>0}\)
to możemy założyć dwa przpadki
\(\displaystyle{ 1. a>0 i b>0}\)
lub
\(\displaystyle{ 2. a<0 i b<0}\)
i o takie rozumowanie mi chodzi. wiem że moduł nie będzie nigdy dodatni ale chodzi mi o zapis i założenia
\(\displaystyle{ a*b>0}\)
to możemy założyć dwa przpadki
\(\displaystyle{ 1. a>0 i b>0}\)
lub
\(\displaystyle{ 2. a<0 i b<0}\)
i o takie rozumowanie mi chodzi. wiem że moduł nie będzie nigdy dodatni ale chodzi mi o zapis i założenia
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
pytanie równania wartość bezwzględna
TheBill pisze:Czyli wg powyższego \(\displaystyle{ |cosx|cos(x+\frac{\pi}{2}) \ge0 \Leftrightarrow cos(x+\frac{\pi}{2}) \ge0}\) ?
No nie. Może być \(\displaystyle{ \cos x=0}\) i \(\displaystyle{ \cos(x+\frac{\pi}{2})<0}\) (np. dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\)).Crizz pisze:No tak.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
pytanie równania wartość bezwzględna
Hmmm...fakt Przepraszam za zamieszanie.
W takim razie jednak wystarczy dołożyć do rozwiązania rozpatrzenie przypadku \(\displaystyle{ \cos x=0}\).
W takim razie jednak wystarczy dołożyć do rozwiązania rozpatrzenie przypadku \(\displaystyle{ \cos x=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
pytanie równania wartość bezwzględna
Dokładnie, o to mi chodziłoJan Kraszewski pisze:No nie. Może być \(\displaystyle{ \cos x=0}\) i \(\displaystyle{ \cos(x+\frac{\pi}{2})<0}\) (np. dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\)).